Rendszerüzenet

Akár 17 évvel tovább élhet, aki nem iszik alkoholt, nem dohányzik, csak kevés vörös hústfogyaszt és figyel a testsúlyára – derül ki nemrég egy összeurópai kutatásból, amely a táplálkozás, az életmód és a rák összefüggéseit vizsgálja. Az eredmények szerint adohányzás rabolja el a legtöbb életévet, a nőktől hét, a férfiaktól akár kilenc esztendőt.

Rudolf Kaas és munkatársai kiszámolták, hány évet rabolnak el az egyes kockázati tényezőt jelentő viselkedési formák egy negyvenéves várható átlagos élettartamából. Emellett a tényezők kombinációját is elemezték.

A hosszú élet szempontjábóllegelőnyösebb rizikóprofilja a nemdohányzó, 22,5-24,9 testtömegindexű, kevés alkoholt ivó, fizikailag aktív, kevés vörös húst, de sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó embereknek van: ők negyvenéves korukban férfiként 47,5, nőként pedig 48,7 további életévre számíthatnak.

legkockázatosabb tényező a dohányzás: ha egy férfi naponta több mint tíz szál cigarettát szív el, életének hossza statisztikailag 9,4 évvel csökken, a nőké hasonló körülmények között 7,3 évvel. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk a dohányzástól nemcsak rákot vagy tüdőbajt kaphatunk: újabb kutatások azt is állítják, hogy ínyproblémákkal, korai öregedéssel, Alzheimer-kórral és szívrohammal is esélyesebben találkozhatunk, ha nem szokunk le.

A további tényezők, amelyek leginkább lerövidíthetik az életet: az adipozitás, vagyis a 30-as feletti testtömegindex (3,2 év), az erőteljes alkoholizálás (3,1), illetve a vörös húsok túlzott fogyasztása (2,4 év). Sőt, a túl alacsony (22,5 alatti) testtömegindex is jelentősen csökkenti a várható élettartamot (férfiaknál 3,5 évvel, nőknél 2,1 évvel).

A túlsúly a legnagyobb ellenség?

A legtöbb ember azonban nem csak egyetlen rossz szokással bír, a kutatók ezért megvizsgálták a rizikófaktorok kombinációját is. A legrosszabb helyzetben a túlsúlyos, erős dohányosok vannak, akik ráadásul sok alkoholt és sok vörös húst fogyasztanak: az ő várható élettartamuk akár 17 évvel is csökkenhet.

Mit tudnak a japánok?

A japánok a leghosszabb életűek, ezt genetikai okokkal és a stresszmentes körülményekkel magyarázzák. Egy japán vizsgálat egyértelműen igazolta azonban, hogy a szigetországban is annak jók az életkilátásai, aki egészséges életmódot folytat.
Kutatók 40-79 éves egészséges japánok életvitelét tanulmányozták: csaknem 25 ezer nőt és 19 ezer férfit vontak be vizsgálatukba, és egészségük alakulását csaknem tizenhét éven keresztül követték. Az önként jelentkezők életmódját pontozták, majd a 17. év végén összesítették.