Rendszerüzenet

A boldogság fertőző, hívja fel figyelmünket a Psychological Science szaklapban publikált tanulmány: ugyanis elég, ha egy jókedvű barátunkat megszagoljuk párszor, és máris jobb kedvünk lesz.

A kutatás ugyan meghökkentőnek tűnhet, de az önkénteseknek boldog, rémült vagy ideges emberek izzadtságát kellett megszagolniuk. A csoport minden tagja átvette az adottizzadtság tulajdonosának lelki állapotát. Mindezek mögött egyértelmű folyamatok állnak: érzelmeink kémiai úton, illatok segítségével is kommunikálnak.

Ennél azonban sokkal komplexebb a szaglórendszerünk, az alábbiakban összegyűjtöttük, mennyi minden megállapítható a segítségével.

Segít megérkezni mások érzelmeit

Nemcsak átvehetjük az érzelmeket, hanem meg is érezhetjük őket, állítja a Psychological Science egyik kutatása. Undortól a félelmen keresztül egészen aszexuális izgatottságig orrunk pontosan tudja, hogy a körülöttünk lévő emberek mit éreznek, még akkor is, ha ezt tudatosítani már nem mindig tudjuk magunkban.

Életünk hosszáról is árulkodik

Ha képtelenek vagyunk egy szagteszten olyan közismert illatokat megérezni, mint a narancs vagy a menta, 20%-kal nagyobb az esélye annak, hogy öt éven belül meghalunk, állítja a University of Chicago egy tanulmánya. A kutatók szerint az illatok azonosítása fontos marker, ha ezt elveszítjük, az közelgő egészségügyi problémára utal. Ez azért van, mert aszaglás testünk alapvető túlélési rendszeréhez kötődik. Ha elveszítjük ezt az érzéket, az sejtproblémákra utal, ez pedig egyenes úton vezet a rövidebb élettartamhoz.

Románcot indíthat vagy állíthat le

Amikor megcsókolunk valakit, orrunk partnerünk illatát szívja be és elemzi a szagalapú genetikus információt. Egy svájci kutatás azt állítja: a nők jobban vonzódnak azon férfiakhoz, akiknek immunitásgénjeik különböznek az övéiktől. Hogy miért? Ha az immunitásgének ellentétben vannak partnerünk génjeivel, gyermekeink védettebbek lesznek a betegségektől. Ez talán még azt is megmagyarázhatja, hogy egyes első csókok miért annyira varázslatosak, mások pedig miért annyira… nem azok.

Segít emlékezni

A Nature-ben publikált kutatás rámutat: agyunk hosszútávú memóriával kapcsolatos területei kapcsolódnak azon területekhez, amelyek a szagláshoz kötődnek. Ez megmagyarázhatja azt, hogy miért önti el agyunkat annyi gyerekkori emlék és tapasztalat, ha megszagolunk egy régi parfümöt vagy amikor megérezzük azt az illatot, amit fiatalabb korunkban gyakran éreztünk.

Megerősíti az új emlékeket

Egyes illatok régi tapasztalatokat idéznek fel, mások pedig segítenek új emlékeket bevésődni. A Northumbria University kutatói arra jöttek rá, hogy azok, akik rozmaringot szagoltak, képesek figyelemelterelő dolgoktól függetlenül jobban visszaidézni a fontos információkat. Emögött valószínűleg a rozmaringban található eukaliptol nevű vegyület állhat, amely aktivizálja az agy emléktároló központjait.

Enni sem nagyon tudnánk nélküle

Ízérzékelésünk körülbelül háromnegyede szaglásunkon alapszik, állítja a University of Nebraska kutatása. Valószínűleg ezt már tapasztaltuk életünk azon szakaszaiban, amikor megfáztunk, és el volt dugulva az orrunk. Az étel textúráját és hőmérsékletét persze orrunk nélkül is érezhetjük és a nagyon intenzív keserű, sós, édes vagy savanyú ízeket is, de minden egyéb már agyunk szaglóérzékeihez kötődik – tudtuk meg a Prevention.com-tól.

Forrás: hazipatika.com