Rendszerüzenet

A fogyásnál már csak egy nehezebb dolog van: megelőzni az elhízást. Vajon mi lehet az egészséges súly megőrzésének titka? Cikkünk segítségével hasznos tippeket kap, hogy ne kelljen szégyenkezve állnia a mérlegre!

Akik már fogyókúráztak, általában egyetértenek abban, hogy a legtöbbször keservesen meg kell küzdeni minden egyes kilónyi túlsúly leadásáért. Kerülje el az ilyen szenvedést és az elhízás miatti bűntudatot! Előzze meg az úszógumik vagy zsírpárnák lerakódását tanácsaink segítségével, melyeket azoknak is ajánlunk, akik nemrég még a túlsúlyosok táborát gyarapították! 13+1 egyszerű, könnyen betartható javaslatunk közül minél többet épít be életmódjába, annál biztosabb lehet a sikerben. Lássuk, mik a súlymegőrzés legfontosabb titkai!

1. Ne foglalkozzon mindig a súlyával!

Az első és az egyik legfontosabb tanácsunk az, hogy száműzze a súlya miatti folyamatos aggódást életéből! Ha nem hagyja, hogy minden perce, napja e téma körül forogjon, szervezete magától is könnyebben tartja az ideális tartományban az anyagcseréjét. Éppen ezért felejtse el a napi súlymérést, és csak hetente egyszer álljon a mérlegre! Ám ha már ezt így teszi, ne feledje el felírni az eredményt! Ezt megteheti egy kockás füzetbe, de még jobb, ha a HáziPatika.com Testsúlynapló szolgáltatását használja!

2. Ne legyen bűntudata egy-két pluszkiló miatt!

Az ünnepek alatt, a hétvégén vagy a nyaraláskor felugrott néhány kilónyi felesleg? Oda se neki, majd eltűnik! Ha minden ilyen probléma esetén azonnal átgondolatlan fogyókúrába kezd, fennáll annak a veszélye, hogy a jojó-effektusnak köszönhetően az egy-két kiló túlsúlyból pár év alatt több tucatnyi lesz.

3. Figyeljen oda: a több néha kevesebb!

Hányszor eszik egy nap? Már csak egyszer, hogy a súlyát szinten tartsa? Nos, ezt gyorsan felejtse el. A kevés étkezés veszélye éppen az, hogy ilyenkor a szervezete pánikszerűen raktározni kezd minden egyes kalóriát. A táplálkozási szakértők nem véletlenül ajánlják, hogy naponta legalább háromszor, de inkább ötször-hatszor étkezzünk. Ugyanaz a kalóriamennyiség több részletre osztva folyamatos energiával látja el a szervezetet, sőt még éhes sem lesz!

4. Egy kihagyhatatlan étkezés!

A reggeli. Néhány frissebb kutatás szerint ugyanis azok, akik kihagyják a reggeli étkezést, később a nap folyamán kimutathatóan több kalóriát vesznek magukhoz, mint azok, akik bőséges reggelivel indították napjukat.

5. A tudatos vásárló nem hízik el!

Ne hagyja, hogy becsapják a zsírszegény és hasonló feliratok! Sokszor előfordul ugyanis, hogy a zsírszegényként hirdetett, egészségesnek gondolt gyümölcsjoghurt például cukorral, méghozzá rengeteggel készül. Amit megspórolt a zsíron, elvesztette máshol. Mindig nézze meg az élelmiszerek tájékoztató címkéjét, ahol egyre több adatot tüntetnek fel a gyártók a tápanyagtartalomról. Különösen figyeljen a szénhidrátok és a zsírok mennyiségére, ezek rejtik a túl sok kalóriát.

6. Technika a konyhában

A grill- és a mikrosütő, a turmix, a botmixer, a sütőzacskó és a teflonserpenyő mind-mind jó barát: segítségükkel rengeteg felesleges zsírt lehet megspórolni, amivel heti szinten több száz kalória kerül ki az étrendjéből.

7. A lényeg a részletekben (vagy a fazékban) rejlik?

Az ételeket nem lehet zsiradék nélkül elkészíteni, ám nem mindegy, mennyit használ belőle. Egyetlen gramm olaj (legyen az olíva- vagy napraforgó), de még a sertészsír is 9,3 kcal-t tartalmaz, és a hagyományosan készített húsleves tetején akár 15-20 gramm is található belőle. Ha egy szalvétával leitatja, máris több mint száz kalóriát spórolt meg. Ha rántott hús helyett teflonserpenyőben natúrszeletet készít, akár ennek többszörösét is megtakaríthatja.

8. Barátaink: a zöldségek

A zöldségek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok, ráadásul rengeteg rostot tartalmaznak. Ez utóbbi segít rendben tartani az emésztését, és eltávolítani a felesleges anyagokat a szervezetéből. Ráadásul kalóriaszegények. Hát kell ennél több?

9. Szénhidrát: a minimális épp elég!

A szénhidrátok nem üldözendő bűnösök, hanem az egészséges táplálkozás velejárói, inkább az elfogyasztott mennyiséggel van baj! Ma már mindent túlcukrozunk, tömjük magunkba az olcsó péksüteményeket, kenyeret, tésztát. Egyes kutatók úgy vélekednek, hogy a mesterséges édesítőszerek is hizlalnak, hiszen ízük alapján a szervezet elvárja a szénhidrátot, majd mikor nem jut hozzá, azonnal sóvárgás indul meg az inzulinszint emelkedése miatt. Ennek következtében – állításuk szerint – több kalóriát fogyunk magunkhoz venni, mintha nem használnák édesítőszert.

10. Takarítsa ki a kamráját!

Fájó szívvel ugyan, de búcsúzzon el az egészségtelen, hizlaló élelmiszerektől! A túl cukros, kevés gyümölcsöt tartalmazó dzsemek, a szűrt, de alaposan cukrozott ivólevek, a túlfinomított lisztek nem valók egy egészségtudatos háztartásba!

11. Tanuljon meg nemet mondani!

Barátnő, barátai netán családtagjai csokitortával kínálják? Ha éppen jóllakott, akkor utasítsa vissza udvariasan, mert az ilyen kínálgatásokból heti szinten több ezer felesleges kalóriára is szert tehet! Ha semmiképpen sem tudja visszautasítani az ajánlatot, kérjen nagyon keveset, vagy egye meg csak a felét.

12. Ne csak otthon legyen élelmes!

Ne féljen az éttermektől, vendégségektől, utazásoktól! Kérjen magának mindig valami olyat, amely biztos nem veszélyezteti az egészségét és a súlyát! Étteremben is kérhet friss zöldsalátát köretnek a bő zsírban sült szalmakrumpli helyett, de házibuliban is választhatja a tojássalátás miniszendvicset a szalámis helyett, némi ásványvízzel.

13. Ismerje fel az ellenségeket!

Csak egy kávé? Éppen csak három kockacukor meg egy tejszín került bele? Akkor máris száz kalória körül járunk. Egy pohár édes bor? 120-150 kalória. Egy pohárka likőr is 120 kcal. De térjünk el az élvezeti szerektől: egy pohár kóla 80-90 kcal. Ha ezek fogyasztását a minimális szintre szorítja, sok-sok rejtett kalóriától szabadul meg!

+1: A mozdulatok varázsa

Sosem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a súlycsökkenés, de még a súly megőrzése sem képzelhető el rendszeres mozgás nélkül. Legalább hetente háromszor végezzen fél-fél órás, úgynevezett aerob, tehát nem megerőltető mozgásformát. Mi például a kocogást, a sétálást, a kerékpározást vagy az úszást ajánljuk!

Forrás: hazipatika.com