Rendszerüzenet

Tudjuk, hogy a koraszülött babáknál milyen gyakori lehet a hosszú távú egészségkárosodás, és azt is, hogy az élveszülések közel 10%-a koraszülés. De eddig nem tudtuk, mi állhat a koraszülés hátterében!

Most kiderült, hogy a 37. hét előtt beindult szülések 40 százalékáért mi a felelős! A jelenség neve: éretlen magzati membrán-repedés (PPROM).

A Queen Mary Egyetem és a London College munkatársai arra jöttek rá, hogy ha a magzatburkot nyújtásnak teszik ki, a feszítés hatására megugrik a prosztagladin E2 (PGE2) nevű, hormonszerű anyag termelése, s ennek következtében aktiválódik a konnexin 43 (Cx43) elnevezésű fehérje is, ami a magzatburok mechanikai behatásokkal szembeni ellenállóságát csökkenti. Így ez a folyamat hajlamosíthat az idő előtti burokrepedésre és a koraszülésre.

Ez az első ilyen jellegű kutatás és a tudósok szerint a következő lépés az lenne, hogy olyan kezelést találjanak, ami a magzatburok sérüléseit javítja ki.

Placenta weboldalán megjelent tanulmány kutatásócsapatának vezetője, Dr. Tina Chowdhury szerint a felfedezés hozzájárulhat a koraszülési, és az abból fakadó halálozási számok csökkenéséhez. Ez pedig hatalmas eredmény lenne, hiszen a koraszülöttség a magzati halálozás legfőbb kockázati tényezője.

(Forrás: babanet.hu)