Rendszerüzenet

A tojást vagy természetes módon használjuk sütéshez-főzéshez, vagy – riasztó történeteket hallva róla – megpróbáljuk kiiktatni étrendünkből. Ha szánunk egy kis időt megismerésére, mi magunk is eldönthetjük, hol a helye étkezésünkben.

Bármerre is járunk-kelünk a Földön, a tojás mindenhol az élet kezdetét és a világegyetemet szimbolizálja. A kereszténységben az élet, az újjászületés archaikus jelképe, ezért is kapott helyet a legrégebb húsvéti ételek között. A tojás élettani szempontból egy petesejt, melyet tartalékfehérje és mészhéj vesz körül. Tartalmazza az összes táp- és védőanyagot, amelyből egy új élőlény képes kifejlődni.

Fontos összetevői

Fehérje

10 deka tyúktojásban a tojásfehérje 13 gramm, míg a sárgája 17 gramm fehérjét tartalmaz. Kiváló minőségű fehérjeforrásnak tekinthető, mivel a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavak hordozója, amiket csakis táplálékkal tudunk szervezetünkbe juttatni. Antitripszin-tartalma (egy fehérjebontó enzimnek, a tripszinnek a működését csökkentő vegyület) hőkezelés hatására megszűnik.

Zsír

A tojás zsírban szegénynek mondható (egy 40 grammos tojásban mindössze 5 gramm). A meglévő lipidtartalom jelentős része a sárgájában található. Egyharmad részben az érrendszerre jótékonyan ható telítetlen, míg kétharmad részben telített zsírsavakat (pl.koleszterin) tartalmaz. Itt érdemes külön említést tenni a magas lecitintartalomról, ami védelmet jelent a koleszterin káros hatásával szemben. Csökkenti a szervezetben a koleszterinszintet, tisztítja az érfalakat, védi a vastagbél nyálkahártyáját, enyhíti az ízületi fájdalmakat és a frontváltozás egészségügyi hatásait, javítja a haj és a bőr szerkezetét, illetve a memóriát is képes fokozni. Egészséges zsíranyagcsere esetén a kiegyensúlyozott tojásfogyasztás (hetente nagyjából hat darab) nem jelent kockázati tényezőt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

VitaminokA tojás tartalmazza szinte az összes vitamint, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A vízben oldódó B-vitaminok, pantoténsav, biotin, niacin, folsav mellett az összes zsírban oldódó vitaminnak (A, D, E, K) is az egyik legfőbb forrása.

Ásványi anyagok

Ezeket a vegyületeket tekintve is hosszúra nyúlik a felsorolás: nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, réz, cink, kén és klór.

Beszerzés, tárolás, felhasználás

Vásárláskor először bizonyosodjunk meg arról, hogy ép, nem törött tojás van a dobozban. A tojások jelöléssel vannak ellátva, melyek tájékoztatnak bennünket az állattartásról, a származási helyről (magyar tojás esetében HU), a csomagolásról és a fogyaszthatóságról. A jelzéssor elején található számok jelentése a következő:

0: szabadtartásos biotojás
1: kifutós tartási rendszerű
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartású
3: ketreces tartású fajta

A tojás tárolása hűtést igényel. Nyers, ép tojást körülbelül 3 hétig tarthatunk a hűtőben. Érdemes eredeti csomagolásában hagyni, és tisztítás, mosás nélkül eltenni. Hosszabb időre úgy őrizhetjük meg, hogy feltörjük, és egy tiszta dobozban a mélyhűtőbe rakjuk. Főtt tojást hűtőben maximum 1 hétig tároljunk, elkülönítve a nyers tojásoktól.

Szépségápoló és gyógyító

A tojás nemcsak a konyhában állja meg a helyét. Kiváló szépségápoló és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, külsőleg és belsőleg egyaránt használható. Köhögés éstorokfájás esetén ajánlott a cukorral habosra kikevert tojássárgáját bekanalazni. Arc- és hajpakolásnak is fontos alapanyaga lehet. Feszessé, finom tapintásúvá teszi és táplálja a bőrt. A benne lévő kén lassítja az őszülés folyamatát, és fényessé varázsolja a barna hajat. Ecettel keverve a száraz és korpás bőrpanaszokat enyhíti, míg kamillával vegyítve a szőke hajat fényesíti.