Rendszerüzenet

Az elmúlt évtizedekben drasztikusan megváltozott az ideális női testről alkotott véleményünk. Néhány emberöltő alatt is eljutottunk a teltkarcsútól a csontsoványig és vissza. Milyen változások mentek akkor végbe 3000 év alatt?

A buzzfeed.com valódi nők felvonultatásával összeállított egy válogatást az elmúlt évezredek nőideáljaiból. A videóból kiderül többek között, hogy milyen volt az ideálisnak tartott női alak az ősi Egyiptomban, a Han dinasztia korában, az 1920-as években vagy napjainkban. Bemutatják azt is például, hogy milyen volt az adott korban a tökéletes arc, bőr, a mell-, derék-, vagy csípőbőség.

Az ókor

Az ókori Egyiptomban a szabad nők élete nem volt túlságosan megkötve. Elfogadott volt a házasság előtti szexuális élet, az önállóság, a férjtől elkülönített tulajdonjog, akár el is válhattak. Fontos volt a hosszú befonva hordott haj, a szem kifestése.

Az ideális testalkatú egyiptomi nő karcsú volt, vékony derekú és vállú.

A reneszánsz

Az olasz reneszánsz időszakában a társadalom sokkal jobban szabályozta a nők életét, mint például a szabadabb ókorban. A nőknek magát az erényt kellett megtestesíteniük, és életük legfőbb céljának a férjük támogatását tekintették.

Az ideális testalkatú nő a reneszánsz korában telt volt, kerek csípővel, nagy mellekkel. 

Az 1920-as évek

Ezekben az években kaptak újra igazi szabadságot a nők. Az I. világháború utáni időkben megtartották önállóságukat, szabadon élvezték az életet, például a táncot. A Charleston táncstílushoz köthető a kor ideális nőalakja is.

Az ideális testalkatú nő az 1920-as években vékony, fiús alkatú volt. Az androgün megjelenés volt az ideális, egyenes csípővel, lapos mellekkel. 

2000-es évektől napjainkig

A női testideál talán napjainkban a legnehezebben elérhető, “kivitelezhető”. Míg korábban a testi adottságok arányosságán volt a hangsúly, most a posztmodern szépség az ideál.

Az ideális testalkatú nő napjainkban, sovány, de kerek fenekű, nagy mellű, valamint lapos hasú.

A tökéletes női testalkat ideálja tehát nem csak attól függ, hogy milyen országban élünk, hanem attól is, hogy a véleményvezérek mit gondolnak annak, vagy attól, hogy melyik évtizedben, évezredben gondolkodunk.

Forrás: hazipatika.com