Rendszerüzenet

A rekedtség alapvetően nem ijesztő tünet, otthon is kezelhető pihenéssel és teával, de ha két hét után sem múlik el, ne adj isten fájdalommal és lázzal jár, akkor azonnal fül-orr-gégészhez kell fordulni.

Az orvos a vizsgálat során megvizsgálja a szájüreget és a torkot, ellenőrzi a nyirokcsomókat. Kicsit kellemetlen érzés lehet, amikor a gégét laringoszkóppal (gégetükör) nézi meg, de ha ezek és a vérvizsgálat segítségével megtalálja a fertőzés eredetét, azonnal fel tudja írni a gyógyszert.

Viszont ha ennyi vizsgálat sem elég, jöhet az ultrahang, a röntgen, a CT vagy az MRI, ami alapján felismerhető, mi áll arekedtség hátterében, ami legrosszabb esetben lehet akár a daganatos megbetegedés is. De nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Ha a rekedtséget megfázás, vagy a hangszálak megerőltetése okozta (mint a legtöbb esetben), akkor a beteg saját maga is sokat tehet a gyógyulásáért. Csak megfelelően kell kezelni a duzzadt nyálkahártyát, és csak akkor van szükség orvosi segítségre, ha a tünetek nem múlnak el.

Íme pár praktika, hogy mi a teendő otthon, ha berekedünk!

1. A legfontosabb, hogy kíméljük a hangszálainkat, keveset beszéljünk, és akkor is csak suttogva.

2. Igyunk forró italokat, gyógyteákat, vagy gőzöljünk kamillateával, ami nyugtatja a torkot, és csillapítja a fájdalmat.

3. Egy biztos recept: egy marék zsályalevelet öntsünk fel egy bögre, forró vízzel, majd öt percig hagyjuk benne ázni. Ezután szűrjük le a folyadékot, öntsünk hozzá egy teáskanál ecetet és egy evőkanál mézet, majd gargalizáljunk és köpjük ki. Ezt naponta többször is végezzük el.

4. Szopogassunk torokgyulladásra jó cukorkákat, mert serkentik a nyáltermelést, és így nedvesen tartják a torkot.

5. Párásítóval, radiátorra tett, vízzel teli edénnyel, vagy nedves törülköző szárításávalkerüljük a szobában a száraz levegőt.

6. Együnk metélőhagymát, mert erősíti a hangszalagokat.

7. Szigorúan kerüljük az aktív, és a passzív dohányzást is.

8. Tegyünk egy kis túrót egy nedves vászonsálra, majd tekerjük a nyakunk köré. Tegyünk rá egy újabb sálat, majd egy vastagabb gyapjúkendőt, és hagyjuk fent estére.

Ha ezek nem válnak be, akkor forduljunk szakemberhez, aki antibiotikumos kezelést ír fel, hacsak nincs szükség műtéti vagy lézeres beavatkozásra. Nem kell félni, mindkettő kíméletes, és kevés vérveszteséggel jár. Ha azonban rosszindulatú daganatról van szó, akkor hosszabb kezelést fog kapni a beteg, ami akár kemoterápia vagy sugárkezelés is lehet.

Forrás: Házipatika.hu