Rendszerüzenet

Ha fogyni akarunk, vagy erősödni (de még a dohányzásról való leszokásra is igaz lehet), sokkal nagyobb esélyünk van a sikerre, ha párunkkal együtt vágunk bele – állítja egy új brit kutatás.

A brit kutatás több mint 3700 házas vagy együtt élő pár életét vizsgálta (minden résztvevő 50 évnél idősebb volt). Az eredmény meggyőző: a férfiak és a nők háromszor olyan sikeresen tudták elérni céljukat, ha párjuk is részt vett a küzdelemben. (Érdekes módon a kutatók nem vizsgálták azt, hogy a csatlakozó fél mennyire képes lassítani vagy megakadályozni a küzdelmet.)

Azt már korábbi vizsgálatokból is tudjuk, hogy partnerünknek nagy hatása van viselkedésünkre és egészségünkre, a boldog együttélésnek köszönhetően kisebb a szívroham esélye és a rákkal is könnyebben fel tudjuk venni a versenyt. A Jama Internal Medicine szaklapban frissen publikált anyagban azt kutatták a University College London szakértői, hogy mindez azért van-e, mert hajlamosak vagyunk házastársunk jó viselkedésmintáit utánozni, vagy mert olyan emberrel vagyunk együtt, aki hasonlóan egészséges (vagy pont nem az).

A kísérlet során négy évig követtek olyan párkapcsolatban élő embereket, akik dohányoztak, nem edzettek vagy túlsúlyosak voltak. Ha valaki egészségesebb életmódra váltott, esélyes volt, hogy párja is meglépi ugyanezt a változást: ha egy egészségtelen életmódot folytató ember a változás irányába tesz lépéseket, az nagyon erős motivációt jelent a párjának, hogy ő is hasonlóan cselekedjen. Ugyanakkor már az is erősbátorításnak számít, ha valaki egészséges életmódot élő emberrel él egy háztartásban. Példának okáért, egy dohányos kétszer olyan eséllyel szokik le, ha partnerük nem dohányos, de tízszer nagyobb eséllyel, ha partnerük dohányosként döntött úgy szemük láttára, hogy leszokik.

Ezek az eredmények edzések és fogyások esetében is figyelembe vehetők – állítja Dr. Sarah Jackson, a kutatás vezetője. Szerinte kutatásaikat a közegészségügyi kampányokban kifejezetten jól lehetne hasznosítani: “ha pároknak hirdetünk vagy arra bátorítjuk az embereket, hogy párjukat is vonják be terveikbe és életmódváltásukba, az kifejezetten nagy sikerekhez vezethet. Ha van ugyanis valaki mellettünk és támogat minket, az a nyerő stratégia”.

Forrás: hazipatika.com