Rendszerüzenet

Ha nem jut eszünkbe egy fontos telefonszám, vagy elfelejtettük, hogy hova is raktuk a kulcsainkat, csukjuk be néhány percre a szemünket. Így ugyanis kizárhatjuk a külvilágot és jobban képesek leszünk felidézni az emlékeinket.

A szakemberek szerint ezzel az egyszerű mozdulattal nemcsak a zavaró körülményektől szabadulhatunk meg, de a szükséges agyi kapacitást is felszabadíthatjuk az emlékezéshez. A University of Surrey kutatói 200 férfi és nő bevonásával tesztelték az elméletüket.

Az önkénteseknek rövid videókat vetítettek le, majd ezekhez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk. Az egyik filmhez nem tartozott hang, és azt mutatta, hogy egy villanyszerelő több tárgyat elemel azokból a házakból, ahová dolgozni hívták. A kísérletben részt vevőknek ezután kérdéseket tettek fel. A résztvevők fele csukott szemmel adta meg a válaszokat, a másik fele pedig nyitott szemmel. Akikneknyitva volt a szeme, a kérdések 48 százalékára válaszoltak helyesen, szemben a többiek 71 százalékos arányával. A kísérlet második felében egy rendőrségi műsort mutattak az önkénteseknek, melyben kép és hang is volt. A nagyobb siker itt is azoké volt, akik lehunyt szemmel idézhették fel a látottakat.

Az, hogy miért ilyen hatékony az emlékezet “felturbózásában” a csukott szem, különböző elméletek is vannak, az egyik szerint ilyenkor az agy részletesebb képeket képes alkotni arról, amire emlékeznie kell. Robert A. Nash pszichológus szerint azonban inkább az lehet a siker kulcsa, hogy így rengeteg olyan zavaró tényezőt kizárhatunk, amelyek elterelhetik a figyelmünket.

A csukott szemes technikát régóta alkalmazzák a rendőrségi kihallgatásoknál, és bár a kutatás olyan emlékekre vonatkozott, melyek megszerzése és felidézése között rövid idő telt el, a szakemberek szerint ez a régebbi emlékek előhívásában is segítségünkre lehet. Lehunyt szemmel ráadásul olyan hétköznapi dolgokra is könnyebben emlékezhetünk, mint a bevásárlólistánk vagy éppen a bankkártyánk pin-kódja.

Forrás: hazipatika.hu