Rendszerüzenet

Az elmúlt évtizedekben egyre több és több ember lett érintett a világon az elhízás járványos terjedésében. Mi játszhat tehát szerepet abban, hogy egyre kövérebbek leszünk?

Sokkal több kalóriát fogyasztunk el

Az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben megnőtt az elfogyasztott kalóriák mennyisége az egész világon. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO adatai szerint a hatvanas évekhez képest 600-800 kalóriával többet fogyasztunk naponta. Ez már önmagában is megmagyarázná, hogy miért van egyre több elhízott ember, ám a testsúly változásaiban számos egyéb tényező is szerepet játszik.

Több előre elkészített ételt eszünk

2009-re a napi kalóriamennyiség felét feldolgozott, előre elkészített, félkész vagy éttermi ételekből vesszük magunkhoz. Míg néhány évtizeddel ezelőtt egyszerűbb, friss alapanyagokból, otthon elkészített ételeket fogyasztottunk, és a házhoz szállított vagy gyorsétteremben vásárolt fogások ritkaságszámba mentek, ez napjainkra megfordult. Az előre elkészíetett ételekben sokkal több az adalékanyag, a só, a zsír és a cukor, kevesebb a rost, ezért nehezebben lakunk jól tőlük, és neurobiológiai okok miatt is hajlamosak lehetünk többet fogyasztani ezekből.

Rengeteg cukrot fogyasztunk

Az egyik legkárosabb, leghízlalóbb összetevő napjaink étrendjében a cukor. Számtalan kutatás foglalkozott már a cukor szervezetünkre gyakorolt káros hatásaival: a rengeteg cukor rosszat tesz az anyagcserénknek, felboríthatja az inzulinháztartást, inzulinrezisztenciához vezethet, növeli a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a hasi elhízás kialakulásának esélyét is. A cukor erőteljesen addiktív hatású, jóval többet eszünk belőle, mint kellene, és ez rengeteg plusz kalóriát jelent.

Nem adjuk le a plusz kilókat

Az ünnepi időszak alatt mindenki hízik néhány kilót, ám a korábbi évtizedekben az emberek hamar képesek voltak visszatérni a “rendes” kerékvágásba, és könnyedén képesek voltak leadni ezeket a plusz kilókat. Mostanában azonban jóval kisebb az esélye annak, hogy ettől a feleslegtől megszabaduljunk.

Olcsóbbak és könnyebben elérhetőek az élelmiszerek

Ma már elég betérnünk egy szupermarketbe (vagy éppen bekapcsolni a számítógépet), és könnyedén válogathatunk az elképesztő mennyiségű élelmiszer közül. Ráadásul már azévszakok sem állnak annak útjába, hogy friss gyümölcsöket, zöldségeket együnk. Azonban az olcsó élelmiszer nem feltétlenül jelent jó minőségűt!

Rengeteg cukrot fogyasztunk

Az ételekben elfogyasztott cukrot – különösen, ha magunknak főzünk – viszonylag könnyen szabályozhatjuk, ám azt ritkán mérjük fel, hogy mennyi cukrot iszunk meg. Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt az elfogyasztott cukros üdítőitalok, gyümölcslevek mennyisége – és a legtöbb ember ezeket olyan kalóriamentes folyadéknak tekinti, amelyeket a szükséges napi kalóriamennyiség felett fogyaszthat el.

Kevesebbet alszunk

Az alváshiánynak számos káros egészségügyi hatását bizonyították már, többek között azt, hogy szerepet játszik a depresszió, a koncentrációs nehézségek és bizonyos krónikus betegségek kialakulásában. Az alvásnak a testsúly szabályozásában is nagy szerepe van, ezért a mai alváshiányos életmódunk is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre nagyobb és nagyobb lesz a testsúlyunk.

Forrás: hazipatika.com